voor wijkbewoners
elektrische bakfietsen

Elektrische deelbakfietsen in Altrade

Sinds kort staan er op diverse hoeken in Altrade en Hengstal elektrische bakfietsen van Cargoroo. Deze bakfietsen zijn bedoeld voor (elektrisch) deelvervoer. Het gaat om zogenaamde eHUBs: eHUB is een Europees project waarbij op verschillende plekken in Arnhem en Nijmegen een verzamelpunt staat voor elektrisch deelvervoer. Het is een pilot die elektrisch deelvervoer beschikbaar maakt voor iedereen. In de komende twee jaar komen er meer vervoermiddelen (E-auto’s E-fietsen) en ook de plaatsing van de eHUBs wordt nog verder ingevuld.

Hoe werkt het
Hoe werkt het? | Cargoroo

Kosten

Je betaalt alleen voor het gebruik. Er wordt een startarief gehanteerd van €1,00. Je betaalt per minuut: €0,07 cent (€4,20 per uur). Om een Cargoroo bakfiets te huren moet je ouder dan 18 zijn, je moet een smartphone hebben en de app downloaden. Je moet een adres en een bankrekening hebben. Je moet je eerst aanmelden in de app en een incasso-machtiging afgeven.

Met een volle accu kun je zo’n 100 km fietsen. Hoever je nog kunt fietsen, kun je in de app zien. Als de accu onder de twee streepjes komt, wordt de accu vervangen door een volle. Dit zal meestal ’s nachts gebeuren.

eHUB
Standplaats van een elektrisch deelbakfiets
barcode
Barcode op de bakfiets

Op het kaartje hieronder zie je alle eHUB plekken met een deelbakfiets in Altrade. Je kunt ook hier alle locaties raadplegen.

eHUBs
Lokaties in Nijmegen-Oost

Is er bij jou in de buurt geen eHUB, maar wil je dit wel? Laat het dan weten via de website ikwileenhub.nl. Omdat het een proef is, kijkt men continu naar welke locaties het meest geschikt zijn. Dit betekent dat het best kan voorkomen dat een locatie gedurende de proef wijzigt. Op dit kaartje kun je altijd zien wat de actuele standplaatsen zijn.

eHUB

Op de website van Cargoroo staat meer informatie. Mede-founder Jelle Maijer kocht zelf twee jaar geleden een elektrische bakfiets (Urban Arrow) en ontdekte zo het gemak van een bakfiets in de stad.

Nu is Cargoroo een internationaal bedrijf met innovatieve eigentijdse mobiliteitsoplossingen. In Nederland is Cargoroo begonnen Haarlem en in Den Haag met elektrische deelfietsen. In Arnhem en Nijmegen is men nu begonnen met de eHUBS met elektrische deelbakfietsen. Amsterdam volgt binnenkort (eerder waren daar deelfietsen verboden doordat Chinese aanbieders veel te veel deelfietsen op straat dumpten). De stad is één van de 7 pilot steden in Europa-Interreg (het project met de Europese subsidie).

Heb je vragen? Hier vind je al veel antwoorden!

Het project heeft drie hoofd prioriteiten:

  • Innovatie om bedrijven te helpen innoveren.
  • Vermindering van CO2 uitstoot ter ondersteuning van de shift naar een lagere CO2 uitstotende economie in alle sectoren en promotie van duurzaam transport.
  • Middelen & materialen efficiëntie om nieuwe productie manieren te vinden die meer waarde opleveren met minder materialen.