Nijmegen gaat verplichten dat vanaf 2025 alle bevoorrading in diverse gebieden emissieloos dient te gebeuren. Dus je bedrijfsauto mag niets meer uitstoten. Ben je een ondernemer? Dan is het zinvol om nu alvast na te denken over de aanschaf van een elektrische bedrijfsauto. Vanaf 15 maart kun je gebruik maken van de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). De subsidieregeling loopt van 15 maart 2021 tot en met 31 december 2025. Het subsidiebudget van de regeling heeft ieder jaar een maximum. Deze subsidie is voor ondernemers en non-profitinstellingen. Met deze regeling ontvangt u 10% van de netto catalogusprijs (voertuigcategorie N1) of 10% van de verkoopprijs zonder btw (voertuigcategorie N2). Het subsidiebedrag bedraagt maximaal € 5.000 voor iedere bedrijfsauto.
Ondernemers en vervoerders moeten hun werk in de stad goed kunnen blijven doen. Steden, zoals ook Nijmegen gaan steeds meer voorwaarden stellen. Daarom wordt de aanschaf of lease van een schone bestelbus of vrachtwagen de komende jaren daarom aantrekkelijker gemaakt.
De voorwaarden in ’t kort:
- Je bent ondernemer.
- Je hebt de koop- of leaseovereenkomst afgesloten op 1 januari 2021 of daarna.
- de subsidie moet je aanvragen voordat de overeenkomst definitief is.
- De netto catalogusprijs of verkoopprijs van de bedrijfsauto is € 20.000 of meer.
- De elektrische bedrijfsauto voldoet aan de eisen voor de actieradius.
De volledige en juridisch rechtsgeldige tekst van de voorwaarden kun je hier lezen op de RVO-site.
Aanvragen
Je kunt de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Vergelijkingstool
De Topsector Logistiek en Panteia hebben samen met partijen uit de autoindustrie de vergelijkingstool welkeEbestelbus.nl ontwikkeld. De tool geeft een overzicht van het huidige aanbod aan beschikbare elektrische bestelauto ’s en biedt een handreiking aan ondernemers om inzicht te krijgen in de maandlasten van een elektrisch alternatief.
Er wordt gevraagd om het kenteken van de huidige bestelbus, een jaarkilometrage en het aantal kilometers per dag. Van de gekozen alternatieven worden de kosten getoond. De tool vergelijkt niet alleen de aanschafprijzen met elkaar, maar berekent ook de maandlasten op basis van de totale levensduurkosten (TCO – Total Cost of Ownership). Ook de afschrijving, laad- en tankkosten én het onderhoud worden in de vergelijking meegenomen.
De website maakt zo duidelijk dat een elektrische bestelbus toegankelijker is dan ooit. Ook wordt getoond welke subsidiemogelijkheden er zijn en hoe deze uitpakken voor verschillende soorten ondernemingen (eenmanszaak, BV en non-profit organisaties). De website blijft in ieder geval tot 2024 in de lucht en wordt steeds geactualiseerd.
Bezorgbusjes
Een aandachtspunt voor onze wijk is de hoeveelheid bezorgbusjes die in de wijk rondcrossen om pakjes te bezorgen. Meestal gaat het om dieselbussen die al redelijk op leeftijd zijn en dus ook een flinke emissie hebben. Het probleem is dat pakketbezorgers in allerlei constructies werken, soms in loondienst vaak als zelfstandigen die ingehuurd worden tegen stukloon. Over het algemeen vriendelijke en héél hard werkende mensen, die misschien wel een ‘vrije baan’ hebben maar ronduit slecht verdienen. Een investering in een moderne e-Bus, zelfs met de subsidie, zit er niet in.
Wij gaan onderzoeken wat wij als consumenten kunnen beïnvloeden. Want het gaat over een hele keten: wij vinden het als consumenten wel gemakkelijk om online allerlei producten te bestellen die vervolgens gratis of in ieder geval voor bijzonder weinig kosten bij ons worden afgeleverd. Je kunt dingen (te) gemakkelijk terugsturen. Dit distributiesysteem is niet bepaald duurzaam. Dus daar moeten we als Duurzaam Altrade mee aan de slag.
Update 7 juli 2021: Subsidie emissieloze bedrijfsauto’s aangepast door langere levertijden