Het Duurzaamheidscafé van donderdag 11 november in LUX Nijmegen, in samenwerking met InScience, ging over Citizen Science en het meten van luchtkwaliteit. Hoe kunnen burgers meehelpen om de luchtkwaliteit te meten? Van eigen meetkastjes bouwen tot het zetten van een sensor op je fiets.
Schone lucht inademen is belangrijk – maar waarom eigenlijk? Hoogleraar luchtkwaliteit Maarten Krol (Wageningen University and Research) legde uit hoe dat precies zit. Henk Nijhuis, senior beleidsadviseur luchtkwaliteit bij de gemeente Nijmegen, vertelde vanuit zijn ervaring en expertise in de stad wat er zoal gebeurt.
Assistent-professor planologie Linda Carton (Radboud Universiteit) zette het Smart Emission Project (deel 2) op om de luchtkwaliteit van Nijmegen in kaart te brengen met burgers. Zij werkte onder andere samen met burgerinitiatief Lentse Luchten, en ging in gesprek de voorzitter daarvan, Ton Ammerlaan (HAN University of Applied Sciences).
Citizen science hoeft niet ingewikkeld te zijn. Onderdeel van het café was een demo van de meetkastjes in Lent en een DIY om aan de slag te gaan met het meten van de lucht in je eigen wijk.
Het Duurzaamheidscafé over circulaire economie kun je hier terugkijken.
Het verslag over het Duurzaamheidscafé over Citizen Science m.b.t. Meten van luchtkwaliteit kun je hier vinden. Zie hier de links over luchtkwaliteit.
Kijk voor meer informatie over het meten van luchtkwaliteit en over fijnstof op deze pagina’s op onze website: