voor wijkbewoners
Fijnstofmeting

Luchtmeet initiatieven

Op deze pagina vind je links naar andere luchtmeetinitiatieven. De opsomming is vast niet compleet, maar de bedoeling is dat je zelf bij de verschillende initiatieven kunt kijken hoe zij het doen. Heb je aanvullingen? Stuur ons een mailtje op . We houden ons aanbevolen!

Arnhems Peil – we zetten deze even bovenaan (de overige vermeldingen staan in willekeurige volgorde). Arnhems Peil heeft met hun LuchtData project (opgenomen in Arnhems Peil) een geweldig project neergezet. Het is ook nog volop in ontwikkeling, men gaat ook met stikstofmeters aan de slag. Men strijdt ook actief tegen de biomassacentrale.

Meet je stad – burgermeetnet in Amersfoort

Apeldoorn in Data

Luchtwachters Delft

Hollandse Luchten – burgerplatform voor het meten van leefomgeving in Noord-Holland

Luchtmeetnet Utrecht

Behoud de Parel – Grubbenvorst, burgermeetnet rondom De Peel, zie artikel Volkskrant

Onze lucht – meet de luchtkwaliteit in Noord Nederland

Luchtmeetnet Maastricht

Luchtmeetnet Hillegersberg- Schiebroek (omgeving Rotterdam)

Luchtmeetnet Diemen

Best Duurzaam

De Luchtclub Meer dan vierhonderd Rotterdammers hebben van de gemeente een luchtmeetsensor in bruikleen gekregen om de gemeente te helpen met het meten van de luchtkwaliteit in hun straat. De ‘Luchtclub’ is een zogenoemd ‘citizen science’-project waarbij inwoners twee jaar lang zelf de luchtkwaliteit meten en data aanleveren.

SensHagen, wat meten de buren? Klimaat Actief Zwolle organiseert samen met andere partijen uit haar netwerk het ‘SensHagen’ project. In het ‘SensHagen’ project wordt ervaring opgedaan met burgers die zelf luchtkwaliteit, neerslag, verdamping, hitte en wind meten. Diverse inwoners van Stadshagen doen hieraan mee.

Vlaamse Milieumaatschappij

Beweging.net Halle

Curieuze neuzen in Vlaanderen

Sensor Community – de kaart met sensors van het community-netwerk van Luftdaten.info.

Luftdaten is één van de grootste en snelstgroeiende citizen science communities op het gebied van luchtkwaliteit. Sinds november 2019 valt deze community onder het platform sensor.community. Dit internationale platform laat allerlei metingen zien, bijvoorbeeld fijnstof, geluid en temperatuur. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  ontsluit de (open) meetgegevens van deelnemers uit Nederland ook op het Samen Meten dataportaal.

Instructiepagina voor de bouw van de fijnstofmeter

Ohnics Sensors in Maastricht, ook in Lent (Nijmegen-Noord) zijn deze sensors te zien.

Meetnetten overheden

Regionaal Meetnet lucht & geluid Zuidoost-Brabant

RIVM Landelijk meetnet

Andere kaarten

World Air Quality Index-project (reeds ingezoomd op Nijmegen). De Nederlandse sensors op deze kaart zijn van het RIVM. Je kunt met de muiscursor op een sensor gaan staan en dan krijg je meer informatie. Via deze kaart kun je de luchtvervuiling over de gehele wereld bekijken.

Airtube.info Je kunt via deze kaart een algemeen overzicht krijgen van alle sensors die in beeld zijn, dus bijvoorbeeld van Nijmegen. Klik niet óp maar naast een meetpunt: onder in de balk wordt dan getoond hoeveel sensoren er actief zijn op de getoonde kaart. Rechts onderin zie je de gemiddelde waarde van al de sensoren samen. Via het hoekige lijntje met de bliksemflits zie je de fijnstofwaarden van deze week. Bij klikken op een meetpunt wordt het meetpunt onderin beeld weergegeven. Klikken op het symbool rechts daarvan geeft alle gegevens van dit meetpunt.

European City Air Viewer het Europese Milieuagentschap EEA heeft naar aanleiding van in juni 2021 verschenen rapport over de luchtkwaliteit in 323 Europese steden een interactieve kaart gemaakt waarop je voor deze Europese steden kunt opzoeken wat de luchtkwaliteit is.