We geven hier kijktips. TV-programma’s, documentaires, filmpjes, over duurzaamheid, energietransitie, klimaatproblematiek, enzovoorts. Als het op Youtube te vinden is, zullen we die link ook vermelden. We proberen bij elke link een korte omschrijving te geven. Tip ons als je iets mist!
Het paradijs op aarde begint in Nederland
Ruud Koornstra (uitvinder LED lamp) wil met deze documentaire Nederland overtuigen van de haalbaarheid van deze aangename samenleving. Om dit lonkend perspectief kracht bij te zetten reisde Koornstra samen met zijn dochter Roos (als cameravrouw en regisseur) door Nederland en sprak de afgelopen maanden met een keur aan ondernemers, wetenschappers en bestuurders. Aanrader!
Klimaatconflict in de polder – Pointer (KRO/NCRV)
Pointer is een van de (weinige) onderzoeksprogramma’s op de Nederlandse televisie. Energieregio’s zijn momenteel druk met het behalen van de klimaatdoelstellingen, maar veel burgers willen geen windmolen in hun ‘achtertuin’. Zoals een groep bewoners in Deventer. Op minder dan 500 meter van hun woonwijk ziet de gemeente mogelijkheden voor windturbines. De bewoners voelen zich niet betrokken bij het proces en maken zich zorgen. In het Limburgse Nederweert zijn inwoners juist blij met het – door een energiecoöperatie van burgers – ontwikkeld windpark. Het biedt nieuwe kansen, verbondenheid en een extra zakcentje. Hebben gemeenten het windmolenverzet vooral aan zichzelf te wijten door burgers onvoldoende te betrekken? En biedt lokaal eigendom uitkomst?
31 mei in Pointer, NPO2, 22:15 uur.
De Hofbar – POWNed – Serie 1/6 Nederland gedwongen van het gas af?
Rutger Castricum heeft zich ontwikkeld tot een goede journalist, zijn brutale en ongemanierde bejegening van voorheen is nu vervangen door de houding van een kritisch ondervragende journalist die smoesverhaaltjes ontmaskert. Het onderwerp van deze serie: Nederland moet van het aardgas af. In lijn met het Klimaatakkoord is besloten dat er in 2030 1,5 miljoen huizen van het gas af moeten zijn. Maar wat blijkt? Dit gaat toch wat lastiger dan verwacht. Er is een gebrek aan draagvlak in de samenleving en het alternatief is niet altijd zo duurzaam, betaalbaar en comfortabel. Hoe zit het precies met het aardgasvrij maken van ons land en dwangmaatregelen?
Deze aflevering begint met een paar nuchtere buurtbewoners uit Nijmegen!
PowNed 1 juni 2021 op NPO 2: De Hofbar!
A Life On Our Planet van David Attenborough
Film David Attenborough: A Life On Our Planet op Netflix. Deze film is een persoonlijk verhaal van Attenborough over hoe het ervoor staat met de natuur op onze planeet. WWF is trots op de jarenlange samenwerking met ‘de stem van de natuur’.
Webinar: is waterstof de toekomst?
Wat is waterstof eigenlijk? Hoe wordt het geproduceerd en welke rol gaat het spelen in de energietransitie? Waar kunnen we waterstof wel en niet voor gebruiken? Om de meest prangende vragen te beantwoorden, organiseerde Natuur & Milieu we een webinar over de toekomst van waterstof. Gedurende de webinar zijn er veel interessante vragen gesteld over de dilemma’s, kansen en uitdagingen van waterstof. Om geen vraag onbeantwoord te laten, hebben onze sprekers een uitgebreide FAQ samengesteld. Ga naar de FAQ over waterstof.
Kiss the ground is te zien op Netflix
Wetenschappers en betrokken beroemdheden laten zien hoe de grond van de aarde de sleutel kan zijn in de strijd tegen klimaatverandering en voor het behouden van de planeet. Deze film laat zien dat we geen keus hebben: we moeten doorwerken, ontwikkelen, verbeteren.” En het is zo. De heerlijke Amerikaanse drawling stem van steracteur Woody Harrelson neemt ons mee in een reis langs de geschiedenis van de Amerikaanse landbouw. En laat geen enkele twijfel over de immense schade die aan de bodem berokkend is door de traditionele manier van landbouw bedrijven – en welke kant we op moeten. Angstaanjagend en schokkend zijn de beelden uit de jaren ’30 van de vorige eeuw (!), toen enorme stofwolken, opwaaiend van volstrekt dode grond (‘our soil became dirt’) mensen en dieren in groten getale van duizenden kilometers landbouwgebieden verjoegen. President Roosevelt kwam in hoogsteigen persoon een taskforce in het leven roepen, die dit een halt moest toeroepen. Maar toch heeft dit niet geleid tot werkelijke grootschalige veranderingen. Maar nu lijkt er dan toch langzamerhand een kentering te komen. Steeds meer begint de unieke kracht, waarde en herstellend vermogen van de bodem op het netvlies van wetenschappers en boeren te komen. Laat in de schuur staan, die enorme landbouwmachines; berg op die spade. Koester de bodem en laat de ontelbare organismen hun unieke werk doen. Beweeg mee met de natuurlijke processen. En herstel is mogelijk, evenals het voeden van onze planeet.
Inspiratie tot actie: beste documentaires klimaatverandering (zie deze opsomming op duurzaamthuis.nl)