voor wijkbewoners
kijktips TV

Kijktips

We geven hier kijktips. TV-programma’s, documentaires, filmpjes, over duurzaamheid, energietransitie, klimaatproblematiek, enzovoorts. Als het op Youtube te vinden is, zullen we die link ook vermelden. We proberen bij elke link een korte omschrijving te geven. Tip ons als je iets mist!

Het paradijs op aarde begint in Nederland

Ruud Koornstra (uitvinder LED lamp) wil met deze documentaire Nederland overtuigen van de haalbaarheid van deze aangename samenleving. Om dit lonkend perspectief kracht bij te zetten reisde Koornstra samen met zijn dochter Roos (als cameravrouw en regisseur) door Nederland en sprak de afgelopen maanden met een keur aan ondernemers, wetenschappers en bestuurders. Aanrader!

Klimaatconflict in de polder – Pointer (KRO/NCRV)

Pointer is een van de (weinige) onderzoeksprogramma’s op de Nederlandse televisie. Energieregio’s zijn momenteel druk met het behalen van de klimaatdoelstellingen, maar veel burgers willen geen windmolen in hun ‘achtertuin’. Zoals een groep bewoners in Deventer. Op minder dan 500 meter van hun woonwijk ziet de gemeente mogelijkheden voor windturbines. De bewoners voelen zich niet betrokken bij het proces en maken zich zorgen. In het Limburgse Nederweert zijn inwoners juist blij met het – door een energiecoöperatie van burgers – ontwikkeld windpark. Het biedt nieuwe kansen, verbondenheid en een extra zakcentje. Hebben gemeenten het windmolenverzet vooral aan zichzelf te wijten door burgers onvoldoende te betrekken? En biedt lokaal eigendom uitkomst?

31 mei in Pointer, NPO2, 22:15 uur.

De Hofbar – POWNed – Serie 1/6 Nederland gedwongen van het gas af?

Rutger Castricum heeft zich ontwikkeld tot een goede journalist, zijn brutale en ongemanierde bejegening van voorheen is nu vervangen door de houding van een kritisch ondervragende journalist die smoesverhaaltjes ontmaskert. Het onderwerp van deze serie: Nederland moet van het aardgas af. In lijn met het Klimaatakkoord is besloten dat er in 2030 1,5 miljoen huizen van het gas af moeten zijn. Maar wat blijkt? Dit gaat toch wat lastiger dan verwacht. Er is een gebrek aan draagvlak in de samenleving en het alternatief is niet altijd zo duurzaam, betaalbaar en comfortabel. Hoe zit het precies met het aardgasvrij maken van ons land en dwangmaatregelen?

Deze aflevering begint met een paar nuchtere buurtbewoners uit Nijmegen!

PowNed 1 juni 2021 op NPO 2: De Hofbar!

A Life On Our Planet van David Attenborough

Film David Attenborough: A Life On Our Planet op Netflix. Deze film is een persoonlijk verhaal van Attenborough over hoe het ervoor staat met de natuur op onze planeet. WWF is trots op de jarenlange samenwerking met ‘de stem van de natuur’.