Een veelomvattend thema, want het gaat o.a. over het weer. Hoosbuien, hittegolven of langdurig droge periodes waarin het zelfs in dit land te droog wordt. We krijgen steeds meer te maken met extreem weer. En is dit weer nu het gevolg van klimaatverandering?
Het is nodig dat we ons gaan aanpassen aan deze veranderde omstandigheden. Dat heet klimaatadaptie. We helpen als burger mee als we onze regenpijp afkoppelen: bij hoosbuien stroomt er dan minder water het riool in zodat elders in de stad de riooldeksels niet omhoog vliegen. Een groendak helpt mee om water vast te houden, maar draagt ook bij aan de biodiversiteit.
We besteden aandacht aan Operatie Steenbreek, en het voorkomen van hittestress in de stad door vergroening. Meer planten en minder stenen geven verkoeling en zorgen voor een fijner leefmilieu voor mens en dier.
Belangrijk daarbij is ook dat dit ten goede komt aan de biodiversiteit. Want de biodiversiteit is inmiddels een ernstig zorgenpunt geworden. Erg veel wilde bijensoorten staan op de Rode Lijst en worden met uitsterven bedreigd. Door je tuin bij- of vlindervriendelijk in te richten, geef je deze insecten meer kans om te overleven, hetgeen de biodiversiteit ten goede komt.
We hebben een Nijmegen een prima website, die aandacht geeft aan alles rondom gezond voedsel: Eetbaar Nijmegen. Je vind daar een compleet overzicht van producenten van duurzaam voedsel in de buurt, zoals boerderijen, deelgenotentuinen, voedselbossen, kwekers, zelfpluktuinen. Ook vind je plekken waar je zelf je voedsel kunt verbouwen: buurtmoestuinen, volkstuinen, schooltuinen en zelfpluktuinen, en is er een overzicht van mogelijkheden om je te abonneren op biologische groentetassen/pakketten.
Links
Biodiversiteit – Natuur & Milieu Gelderland