Door onder je radiator een of meer kleine ventilatoren te monteren, breng je de warmte in de radiator of convector versneld in de ruimte. Doordat de lucht versneld langs de radiator geblazen wordt, neemt de warmtewisseling toe tussen de warme radiator en koudere lucht. Sommige doe-het-zelvers gebruiken hiervoor kleine PC-ventilatoren met een schakeling die ervoor zorgt dat de ventilatoren pas gaan werken als de radiator warm wordt. Er zijn echter ook complete kits hiervoor te koop. Radiator-ventilatoren worden tegenwoordig ook als energiebesparings-mogelijkheid aangeboden.
Enig voorbehoud moet wel gemaakt worden: ze werken niet goed bij laag temperatuur (LT) verwarming en bij radiatoren die niet erg warm worden. In feite kunnen ze dan juist tocht gaan veroorzaken doordat er dan (te) koude lucht wordt rond geblazen!
Dat het monteren van ventilatoren werkt, blijkt uit het warmtebeeld op de afbeelding hiernaast. Er zijn twee ventilatoren onder de radiator gemonteerd. Duidelijk is te zien dat de lamellen erboven kouder zijn. (Bron: ventilatoren en een radiator WERKT!) Ook kon hier geconstateerd worden dat de retourtemperatuur een stuk lager werd. Hier nog een ervaringsverhaal, waarbij er veel hulp is verleend door een producent om alles goed af te regelen. Het verhaal maakt goed inzichtelijk wat er allemaal bij komt kijken.
Een voordeel van het monteren van ventilatoren is ook, dat je met minder energie de kamer kunt verwarmen. Het wordt daardoor ook gemakkelijker om de aanvoertemperatuur lager te zetten. En dit levert dus een besparing van gas op. (zie Zet ‘m op 60). Maar ook hier geldt: als de temperatuur te laag is, werken ze niet goed.
De ventilatoren zitten meestal met 3-en in een behuizing. Je klikt ze met magneten vast onder aan de radiator. Lengte en type van je radiator bepaalt hoeveel ventilatorblokken je nodig hebt. Aan zo’n blok zit een schakelende temperatuurvoeler, die de ventilatoren pas inschakelt als de radiator warm wordt. Die schakelende voeler bevestig je met klittenband op de aanvoerbuis.
Energieverbruik is erg laag (<1 kWh, per blok rond € 0,20 per jaar), de ventilatoren maken nauwelijks geluid. Je hebt er wel een stopcontact voor nodig.
Bij gewone stralingsradiatoren plaats je de ventilatoren onder aan de radiator. Bij een Lage Temperatuur convector plaats je andere type ventilatoren boven de verwarmingselementen, de lucht wordt dan door de convector gezogen.
Meer info:
De slimme radiatorventilator. In een handomdraai je huis sneller warm!
Climatebooster. De radiatorventilator voor 50-80% efficiënter warmtegebruik.
Tip op PapaGreen over radiatorventilatoren
Test: energie besparen met radiatorventilatoren SpeedComfort?
Een gedachte over “Radiator-ventilatoren”