voor wijkbewoners
Overstappen

Overstappen naar andere energieleverancier

Update oktober 2021

Omdat de energieprijzen momenteel de pan uitrijzen, willen we daar enkele opmerkingen over maken. Als je nog een vast contract hebt, kom je daar hopelijk de winter mee door. Heb je een variabel contract (dus de prijs niet vastgezet), is het waarschijnlijk niet verstandig om nu wel een vast contract te nemen: je betaalt nu immers erg veel en dan zit je de hele contractsperiode vast aan de hoge prijzen. De kans is aanwezig dat de energieprijzen na de winter weer gaan dalen, maar zeker is dat niet. Je kunt ook overstappen zonder dat je direct een vast contract afsluit, maar het is de vraag of je daar wat mee opschiet. De prijzen zijn bij alle energieleveranciers enorm verhoogd.

Wat moet je doen als je de energierekening niet (op tijd) kunt betalen?

Neem zo snel mogelijk contact op met je energieleverancier en spreek een betalingsregeling af. Het energiebedrijf mag u niet afsluiten als u een betalingsregeling heeft of een aanvraag hebt gedaan voor schuldhulpverlening. Zie ook deze pagina.


De energiemarkt is (sinds 2004 toen deze werd vrijgegeven) een beetje een vechtmarkt geworden. Energiebedrijven bieden soms hoge welkomstbonussen voor nieuwe klanten, in de hoop dat je na overstappen ‘een slapende klant’ wordt. In de energiewereld gebruikt men de term ‘slapers’ voor klanten die jaar in jaar uit blijven zitten bij hun leverancier en daarbij het relatief hoge tarief voor hun energie betalen. Je wordt niet beloond als je lang klant blijft bij een energieleverancier. Het beste is om elke keer wanneer je energiecontract afloopt, goed te kijken naar de aanbiedingen van dat moment, ook naar die van andere leveranciers. Als je niets doet nadat je contract afloopt, kom je automatisch op het variabele tarief dat meestal duurder is.

Energievergelijkers en energiecollectieven

Er zijn erg veel websites (energievergelijkers), waarop je je verbruik kunt ingeven en dan vertellen zij je welke energieleverancier voor jou de goedkoopste is. Dit zijn commerciële partijen die geld verdienen aan jouw overstap. Ook allerlei organisaties zoals de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis organiseren zogenaamde energiecollectieven. Je kunt je daar (vrijblijvend) blij inschrijven: zij organiseren dan een soort veiling waarop energieleveranciers kunnen inschrijven met hun aanbod. Bij de Consumentenbond kwam in 2017 energieleverancier EnergieFlex als winnaar uit de bus, maar EnergieFlex ging het jaar daarop failliet hetgeen voor veel consumenten een flinke strop betekende. Dit geeft ook aan, dat je toch een beetje moet oppassen als je overstapt naar een relatieve nieuwkomer met lage tarieven en een hoge welkomstbonus.

Verdienmodel

Zowel voor de energievergelijking-sites als voor de energiecollectieven geldt, dat de energieleveranciers een vergoeding geven per nieuwe klant. Het is gewoon een (helaas wat ondoorzichtig) verdienmodel. De organisaties met energiecollectieven zijn hier wel redelijk transparant over, dit geldt niet voor energievergelijking-sites. Bij sommige van deze sites loop je het risico dat een energieleverancier die een hogere vergoeding geeft voor een nieuwe klant, ook hoger in de ranking komt. En dat is natuurlijk niet OK. Ook voor de energiecollectieven geldt, dat je als consument niet altijd het beste aanbod krijgt. Als individuele consument kun je soms bij een andere vergelijkings-site een veel beter aanbod krijgen. Het is altijd de moeite waard om even verder te zoeken.

lamp met aarde

Kies voor een écht groene leverancier

Bij veel energievergelijking-sites kun je ingeven wat belangrijk voor je is bij je keuze voor een energieleverancier. Als Duurzaam Altrade vinden wij dat je vooral moet laten leiden door een zo groen mogelijk aanbod, het is ongelooflijk belangrijk dat we het broeikaseffect door de uitstoot van fossiele brandstoffen teruggedrongen wordt.

Is overstappen gedoe?

Nee, integendeel. Het is heel simpel: ga op zoek naar een nieuw contract en laat dit ingaan direct na afloop van je huidige contract. Heb je geen contract? Dan heb je feitelijk een contract voor onbepaalde tijd en heb je een opzegtermijn van 30 dagen. Bezoek enkele energievergelijkingssites en kies voor een contract. Je nieuwe energieleverancier regelt vanaf dat moment alles en zal ook je huidige contract opzeggen (check dit wel even). Dit zijn allemaal administratieve handelingen, je komt geen seconde zonder stroom of gas te zitten.

Waar moet je op letten als je overstapt?

Het grootste deel van de energiekosten wordt bepaald door de energiebelasting en de btw (bij alle leveranciers hetzelfde) en de kosten van je netbeheerder (gekoppeld aan je woonadres). Daar kun je dus niet op besparen als je overstapt. Op ongeveer 1/3 (zo’n 36%) van je energierekening kun je wel besparen. Dit zijn de leveringskosten. Onder deze leveringskosten vallen onder andere de verbruikskosten (of variabele leveringskosten) en de vaste leveringskosten. Bij de ene leverancier betaal je lage vaste leveringskosten en hoge verbruikskosten, en bij de andere leverancier is dit andersom. Heb je een relatief laag verbruik, kies dan een leverancier waarvan de vaste leveringskosten het laagst zijn. Bij een overstap kun je diverse keuzes maken:

  • vaste of variabele tarieven
  • contract voor bepaalde of onbepaalde tijd
  • enkel of dubbel tarief (als je een dubbele meter hebt)
  • grijze of groene stroom
puzzel

Op vergelijkingssites wordt gevraagd wat je jaarlijkse verbruik is (je postcode en huisnummer worden gevraagd om de correcte regiotoeslag te kunnen berekenen). Neem dus je laatste energierekening erbij, zodat je je verbruik weet en je ook zelf kunt vergelijken wat je meer of minder gaat betalen. Meestal worden in het resultaat de totale kosten getoond, met een eventuele welkomstbonus in mindering gebracht.

Vast of variabel tarief

Met een vast tarief heb je zekerheid over de prijs gedurende een bepaalde looptijd. Het betekent echter ook dat je mogelijk een tijdje te veel betaalt wanneer de energieprijzen onverhoopt zakken. De ervaring leert dat een contract met vaste tarieven het meest voordelig is.

Bepaalde of onbepaalde tijd

Bi een contract voor onbepaalde tijd betaal je altijd de variabele tarieven en kun je overstappen wanneer je wilt. Bij een contract voor bepaalde tijd, krijgt je vaak een welkomstbonus (welkomstpremie of cashback), als je een nieuwe klant bent (soms staat in de voorwaarden dat je een bepaald aantal jaren daarvoor geen klant mag zijn geweest). Als je overstapt voor het einde van de contractstermijn krijg je een boete. Wat kun je nu het beste doen? Het meest kun je besparen met een jaarcontract met vaste tarieven en een welkomstbonus. Je contract mag niet stilzwijgend verlengd worden, maar als je zelf niets doet wordt je contract omgezet in een contract voor onbepaalde tijd met een opzegtermijn van 30 dagen. Je gaat vanaf dat moment ook de variabele tarieven betalen, die meestal een stuk hoger zijn dan de tarieven van je vaste contract. Kom dus in actie twee maanden voordat je contract afloopt! Vraag je huidige leverancier om een nieuw aanbod, of bezoek verschillende energievergelijkingssites om een nieuw contract te zoeken.

Enkel of dubbel tarief

Voor dubbel tarief heb je een dubbele meter nodig, vanaf 1 juli 2021 kan dit alleen als je een slimme meter hebt. Enkel tarief kost altijd hetzelfde, dubbel tarief houdt rekening met piek- en daluren. Deze tijden variëren enigszins per regio, in onze regio (netbeheerder Liander) loopt het daltarief van 23.00 tot 7.00 uur, in het weekend en op feestdagen. Het piektarief is wat hoger, het daltarief is wat lager. Enkel tarief is voordeliger als je overdag veel stroom verbruikt. Als je zelf stroom opwekt met zonnepanelen, krijg je (zolang de salderingsregeling nog geldt) voor elk kWh die je teruglevert hetzelfde bedrag als wat je voor een kWh moet betalen. Dan is dubbeltarief wat voordeliger omdat je de meeste stroom tijdens de piekuren opwekt.

Grijze of groene stroom

Groene stroom is stroom die door een duurzame energiebron is opgewekt (met name windmolens of zonnepanelen). Via het stroometiket kun je zien wat de energiebron is, en of de stroom grijs of groen is. Op deze pagina kun je zien hoe groen je energieleverancier echt is. Let er dus op dat je energieleverancier geen sjoemelstroom levert.

Links

Tips bij het kiezen van een energieleverancier – ACM-Consuwijzer

Enkele energievergelijkingssites (we noemen sites die over het algemeen als goed en betrouwbaar bekend staan):

Consumentenbond (je moet lid zijn wil je meedoen aan het Energiecollectief)

Vereniging Eigen Huis (je moet lid zijn voor Collectieve Inkoop Energie)

gaslicht.com (van oprichter Ben Woldring)

pricewise.nl (is een aantal keren bekroond tot Website van het Jaar)

independer.nl (bestaat sinds 1999)

overstappen.nl (onderdeel van Kizi, ook

energievergelijker.nl

Opmerking: alle energievergelijkingssites krijgen een vergoeding van de energieleverancier als een nieuwe klant een contract bij hen neemt. De hoogte van die vergoeding kan variëren. Energievergelijkingssites zijn dus niet écht onafhankelijk. Kijk dus op meer vergelijkingssites en bekijk of het aanbod overeenkomt.

Energiecontract stijgt voor bijna de helft van de huiseigenaren (juli 2021) Voor bijna de helft van de huiseigenaren stijgt hun energiecontract vanaf 1 juli 2021. De variabele tarieven voor stroom en gas gaan vanaf 1 juli flink omhoog (ruim 8%). Huiseigenaren met een variabel contract betalen gemiddeld € 107 meer dan een half jaar eerder, ongeveer € 60 voor elektriciteit en € 47 voor gas).

Overigens gaat de energiebelasting op gas de komende jaren flink omhoog. Dit wordt ook wel de ‘energiebelastingschuif’ genoemd. Met deze maatregel wil het kabinet het gasverbruik onder huishoudens verder terugdringen. Dit betekent in de toekomst een hogere energierekening voor huishoudens met een gelijkblijvend hoog gasverbruik. Zeer onrechtvaardig voor huurders in een slecht geïsoleerd huis!! Dit is ook een rare invulling van de beloofde kostenneutraliteit van de energietransitie. De ACM (Autoriteit Consument en Markt) kan ingrijpen als een winkelbedrijf een kortingsaanbieding doet, terwijl de prijs van het product eerst flink verhoogd is.

Copyright

Als je interesse hebt in teksten of afbeeldingen van deze website

neem dan even contact op via .