We weten al eeuwen hoe we een huis moeten onderhouden: rotte ballen en kozijnen vervangen, schilderen, kapotte ruitjes repareren, lekken dichten. Wat we nog niet weten, is hoe we het huis zo kunnen onderhouden dat het energiezuiniger wordt. Laat staan dat we weten wat dat allemaal gaat kosten.
Het is handig om eerst een goed plan te maken en je goed te laten informeren. Dat laatste is nog een hele klus. Als je 6 adviseurs laat komen, heb je dikke kans dat je 6 verschillende adviezen krijgt. En als er een warmtepompverkoper tussen zit, is de door hem geleverde warmtepomp de beste oplossing. En de pelletkachelboer zal je vertellen dat er geen beter en goedkoper systeem is om je woning te verwarmen.
En dan hebben we nog het Klimaatakkoord, waarbij we als woningeigenaren als een gek moeten gaan isoleren, of “hysterisch isoleren” zoals Diederik Samson het uitdrukt.
Om een goed plan te maken, eventueel met een bouwkundig advies, moet je eerst onderzoek doen. Daarbij moet er het volgende onderzocht worden (we maken voor elk van de genoemde onderzoekstechnieken een aparte pagina, dus je kunt doorklikken):
- waar treedt er warmteverlies op door tocht (kieren, luchtlekken), onderzoek via een Blowerdoortest
- onderzoek waar er warmtelekken zitten met een Warmtescan
- hoe kun je de verwarming met de CV-ketel optimaliseren, CV-optimaliseren
Wat betreft het isoleren zelf hebben we op deze pagina de links opgenomen naar de films van de informatieavonden, gegeven door Jan van de Veerdonk.