voor wijkbewoners
Zet 'm op 60

Zet ‘m op 60

Dit is een tip om snel energie te besparen. Zet ‘m op 60 is een campagne van Urgenda. De installateur stelt de watertemperatuur van de verwarming meestal standaard te hoog in. Je verbruikt daardoor altijd iets te veel energie en betaalt meer dan nodig is.

De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van de aanvoertemperatuur van 80 graden. Bij oudere ketels is dit soms 90 graden. Om die hoge temperatuur te bereiken, gebruikt de ketel veel gas. En dit zorgt ervoor dat de temperatuur van het water dat terugkomt in de ketel (nadat het dus door het verwarmingscircuit is gestroomd) nog veel te hoog is. Bij een te hoge retourtemperatuur (boven de 55 graden) zal een HR-ketel nooit een hoog rendement halen (lees hier waarom).

Urgenda wil via de website Zet’mOp60 iedereen ertoe overhalen om de CV-ketel op 60 graden (aanvoertemperatuur) te zetten. Door de aanvoertemperatuur het verwarmingswater, niet het drinkwater, op de cv-ketel naar 60 graden terug te brengen, is tot wel €60,- per jaar te besparen!

Op de website www.zetmop60.nl staat voor iedere cv-ketel een korte instructievideo, zodat iedereen het makkelijk zelf kan doen. Let wel op. Als de installateur een onderhoudsbeurt heeft gedaan, staan alle instellingen meestal weer op de standaardwaarde. Bespreek dit of zet zelf de instellingen weer goed.

zet m op 60

Zie ook de Bespaartips de website van Zet’mOp60.

50 Graden test

Natuur&Milieu presenteert een stappenplan, waarbij de eerste stap is om je CV op 50 graden te zetten en daarna te kijken of je het comfortabel genoeg hebt in je huis. Dit noemen ze de 50-graden-test. Als het comfortabel wordt, kun je in principe al overstappen naar bijvoorbeeld een warmtepomp. Het is dan mogelijk dat je meer ingrijpende isolatiemaatregelen geleidelijk aan kunt doen.

50 graden test
50 graden test

Een gedachte over “Zet ‘m op 60”

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.

Copyright

Als je interesse hebt in teksten of afbeeldingen van deze website

neem dan even contact op via .