voor wijkbewoners
Energielabel

Energielabel apparaten

Veel apparaten moeten een energielabel hebben, zoals koelkasten, vriezers, (vaat)wasmachines, droogtrommels, en tv’s. Het energielabel voor huishoudelijke apparatuur is een verplicht logo op elektrische apparaten. Het energielabel geeft informatie over het energieverbruik van het apparaat.

Bij het ontwerpen van het energielabel voor apparaten, kon men niet voorspellen hoe lang de indeling in energieklassen mee zou kunnen. In de laatste jaren werden apparaten dusdanig zuiniger dat de meeste apparaten in klasse A terecht kwamen. De indeling bleef nog een tijdje gehandhaafd, maar men ging op-plussen: er kwam A+, A++, A+++. Deze indeling, die liep van A+++ tot D, werd onhoudbaar, men kan met al die plusjes niet zien of je in de meest zuinige energieklasse zit. De minst zuinige vriezer zat al in de A+ klasse. Voor consumenten werd dit allemaal erg onduidelijk, dus vandaar dat men met een nieuw energielabel aan de slag is gegaan.

Nieuw energielabel

Sinds 1 maart 2021 hebben wasmachines, vaatwassers, koelkasten, vriezers en televisies een nieuw energielabel, dat loopt van A tot G. Het is even wennen, apparaten met een A+++ label zitten nu in een veel lagere energieklasse. Je kunt nog apparaten met het oude label in de winkel aantreffen, tot eind 2021. Voor lampen gaat vanaf 1 september 2021 een nieuw energielabel gelden. Andere apparaten, zoals wasdrogers, airco’s en ovens, volgen later. Die hebben voorlopig nog wel het oude energielabel met schaal A+++ tot en met D.

label koelkasten
Nieuw energielabel koelkasten/vriezers
label wasmachines
Nieuw energielabel wasmachines

Hiervoor staan een tweetal voorbeelden van het nieuwe energielabel, afhankelijk van het soort apparaat, zie je meer informatie over de eigenschappen ervan. Met het nieuwe label is er ook weer ruimte voor ontwikkeling. Bij het oude label hadden veel apparaten al het meest zuinige label. Met het nieuwe energielabel kunnen nóg zuiniger apparaten beter worden ingedeeld in een energieklasse.

Verplicht energielabel

Energielabels verschillen per soort apparaat. Op Milieucentraal staat een overzicht van alle apparaten die verplicht een energielabel hebben. Op deze pagina kun je doorklikken naar de informatie over het energielabel wat bij deze apparaten hoort.

apparaten met verplicht label
Ga naar Energielabel apparaten en klik op een apparaat voor info over het energielabel

Filmpje van Milieucentraal over het nieuwe energielabel voor apparaten

Copyright

Als je interesse hebt in teksten of afbeeldingen van deze website

neem dan even contact op via .