voor wijkbewoners

Blowerdoortest

Om te meten hoe luchtdicht je huis is, gebruik je een blowerdoortest. De luchtdichtheid van je huis is belangrijk om warmteverliezen te voorkomen. Isoleren heeft ook geen zin als je luchtdichtheid niet op orde is! Tijdens een luchtdichtheidsmeting wordt de ‘blower’ in een deur gezet. Dit is in feite een krachtige ventilator waarmee je het huis op onder- of bovendruk zet. De blower kan meten hoeveel lucht er nodig is om een bepaald drukverschil te krijgen. Daarmee krijg je inzicht hoeveel lucht er je huis in of uit kan.

Waarom een blowerdoortest?

Goede kierdichting voorkomt onnodig energieverlies, tochtklachten, condensatie, schimmel en hoge onderhoudskosten. De luchtdichtheid van het huis is daarnaast belangrijk voor een veilig, gezond en comfortabel binnenklimaat. Kierdichting is ook van invloed op de brandveiligheid, de onderhoudskosten en op het functioneren van het ventilatiesysteem.

Lekkages vinden met de rooktest

Als is vastgesteld dat de gebouwschil van het huis last heeft van luchtlekkages, kun je ook vaststellen waar deze lekkages in de woning zitten.

blowerdoortest

De rooktest kan op twee manieren plaatsvinden. Je kunt het huis op onderdruk zetten en dan met een rookmachine aan de buitenkant langs de gevel(s) gaan. Op de plekken waar de rook de woning binnenkomt, is er sprake van slechte luchtdichting. Andersom kan ook. Het huis wordt dan op overdruk gezet en de binnenkant van het huis wordt vol rook gezet. Je ziet de plekken met slechte luchtdichting doordat daar de rook naar buiten gaat. De rook is overigens niet schadelijk voor de gezondheid.


Blowerdoortest en kierenjacht in woning uit 1977 met Lars Boelen

Lars Boelen (‘Huisfluisteraar’, Paris Proof Plan) doet een nulmeting in een woning uit 1977. Een blowerdoortest i.c.m. ‘kierenjacht’ met behulp van de warmtebeeldcamera maakt duidelijk waar de luchtlekken zitten. Door deze tijdelijk af te plakken met schilderstape wordt de mogelijke verbetering geschetst.

Veel voorkomende problemen in woningen

Luchtlekkages kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • Kieren bij deuren en ramen
  • Verkeerd of slecht gemonteerde kozijnen
  • Slechte aansluiting van de wand met het dak of de vloer
  • Slecht afgesteld hang- en sluitwerk
  • Verkeerd afgestelde ventilatiesystemen

Bij ventilatiesystemen zie je vaak dat deze verkeerd zijn afgesteld en daardoor een onder- of bovendruk veroorzaken in het huis. Het resultaat is dat de lucht door kieren naar binnen gezogen of juist naar buiten geduwd wordt.

Voordeel blowerdoortest

Een blowerdoortest is een relatief goedkope manier om te meten hoe luchtdicht je huis is. De test levert inzicht op hoe je de luchtdichtheid kunt verbeteren. De winst die je hiermee behaalt in de energiebesparing en het hogere comfort van de woning betalen de test ruimschoots terug.

Vanuit Duurzaam Altrade gaan we proberen om contact te leggen met een of meer bedrijven die een dergelijke test (eventueel in combinatie met een Warmtescan) kan uitvoeren. Hou deze website in de gaten!

Copyright

Als je interesse hebt in teksten of afbeeldingen van deze website

neem dan even contact op via .