voor wijkbewoners
boeken

Duurzaam leesvoer

Ook voor de tips op deze pagina geldt, dat we geen enkel belang hebben bij de vermeldingen die we doen. Wij vinden het enorm belangrijk dat jullie goed geïnformeerd worden over de duurzaamheids-thema’s. We willen met deze lijst ook de urgentie onderstrepen, dat het echt enorm belangrijk is dat we de klimaatproblematiek en het verpesten van onze leefomgeving serieus gaan nemen en er alles aan moeten doen om het tij te keren!

TIP: als je een publicatie wilt bestellen, neem dan de eBoek versie als deze wordt aangeboden! Indien een publicatie in eigen beheer is uitgegeven, vermelden we de link. Bestel de publicatie anders bij je lokale boekhandel, zij hebben onze steun hard nodig! Informeer of er een eBoek versie is. ePub is het formaat voor een standaard eReader of een speciale app, PDF kun je lezen op je computer, tablet of smartphone. Meestal is de eBoek-versie ook goedkoper, en ga niet zeuren over de footprint van het produceren van je eReader en het elektriciteitsverbruik. Een eBoek is écht veel duurzamer, en als dat in jouw geval niet zo is, lees je gewoon te weinig.

Klimaatboeken voor kinderen

Ben je op zoek naar klimaatboeken voor kinderen? Kijk dan eens op de website van Grootouders voor het klimaat: klik op deze pagina op de knop ‘Kinderboeken over klimaatverandering‘. Opa en oma geven tips per leeftijdscategorie.

De leukste kinderboeken over duurzaamheid, op de website Voordewereldvanmorgen.nl. De leukste tip op deze pagina, ook bij de Grootouders genoemd:

Wist je dat Annie M.G. Schmidt een vervolg schreef op ‘Pluk en de Petteflet’? In ‘Pluk redt de dieren’ gaat Pluk samen met zijn vriendje Spijtebijt op bezoek bij de zogenaamde klimaatexperimenteerkas van de Weerman. Door een fout van de Weerman ontstaat er chaos en lopen ineens alle klimaten door elkaar: pinguïns in de tropen en sneeuwstormen die razen over bibberende olifanten. De Weerman moet zo snel mogelijk de klimaten herstellen en Pluk helpt de dieren aan een geschikt logeeradres! 

Kinderen vanaf 8 jaar kunnen het zelf lezen, maar het is uitermate geschikt als voorleesboek! Koop het bij je lokale boekhandel (ISBN: 9789045100944).

Pluk redt de dieren
Pluk is back!


Verborgen impact

De verborgen impact
Babette Porcelijn
Uitgeverij Q
2016

We hebben als Westerse consument veel meer impact dan we denken. Niet alleen dagelijks binnenshuis of wekelijks aan de pomp, maar juist aan de andere kant van de wereld, bij het maken en vervoeren van de dingen die we dagelijks kopen.

Het boek De verborgen impact laat je zien hoe het zit, zodat jij positieve invloed kunt uitoefenen. Think Big Act Now!

Je kunt je eigen impact uitvinden via Mijn Verborgen Impact. Ondersteund door CE Delft.

Je kunt het hier als PDF bestellen (€ 15)


Verheggen

Wat iedereen zou moeten weten over klimaatverandering
Bart Verheggen
Prometheus 2020

Met dit boek hoop ik (Bart Verheggen) duidelijkheid te bieden in de veelheid aan – soms tegenstrijdige – informatie: hoe en waarom verandert het klimaat en hoe weten we dat eigenlijk? Welke risico’s kleven daaraan en hoe kunnen we die beperken? Naast de basale wetenschappelijke inzichten komen ook veelgehoorde misvattingen aan bod, evenals klimaatvragen die wellicht bij u opkomen tijdens het lezen van de krant en het surfen op internet. Gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke kennis, beknopt en zo helder mogelijk beschreven. Zonder bagatellisering en zonder overdrijving.

Dit boek is tot stand gekomen met medewerking van Jos Hagelaars en Hans Custers, met wie ik samen ons klimaatblog onderhoud.

Korte inhoud

ISBN:9789044643046 3e druk (€ 15)


Klimaatboek

Hoe gaan we dit uitleggen
Jelmer Mommers
De Correspondent
2019

In Hoe gaan we dit uitleggen beschrijft Jelmer Mommers een van de grootste problemen van onze tijd: klimaatverandering. Een probleem dat bij de meesten van ons vooral een gevoel van machteloosheid oproept. Ten onrechte.

Want achter de nieuwsberichten over smeltende ijskappen, uitstervende diersoorten en ontkennende politici groeit een wereldwijde beweging die laat zien: onze toekomst op aarde schrijven we zelf.

Een uitgave van De Correspondent, hier kun je het bestellen (kies voor E-book – € 7,-).


Het Water Komt

Het water komt
Rutger Bregman
De Correspondent
2020

De zeespiegel stijgt. Als we niets doen, kan de Watersnoodramp van 1953 zich herhalen. Tenzij we de strijd met het water aangaan. Als er nu één verhaal verteld moet worden, dan is dat het verhaal van Johan van Veen. Ingenieur. Vader van het Deltaplan. Een van de grootste Nederlanders aller tijden. Want het verhaal van Johan en de Watersnoodramp laat zien: we kunnen de strijd tegen het water opnieuw winnen. Daarom geeft de Postcodeloterij en de Correspondent het boek gratis weg.

Download de pdf


Een beter milieu begint niet bij jezelf

Een beter milieu begint niet bij jezelf

Jaap Tielbeke
Das Mag Uitgeverij B.V.
2020

‘Doe het licht uit als je de deur uit gaat.’ ‘Scheid je afval.’ ‘Douche kort.’ Dat waren de “groene geboden’ waarmee journalist Jaap Tielbeke opgroeide. Een beter milieu begint immers bij jezelf, zo leerde hij. Veel heeft het niet geholpen, want twintig jaar later blijven de temperaturen stijgen, diersoorten uitsterven en stevenen we af op onvoorstelbare rampspoed.

E-book: € 12,99 Paperback: € 23,99

EAN9789493168435


Revolutie met Recht

Revolutie met recht
Roger H. J. Cox
Planet Prosperity Foundation – 2011

Milieuvoorvechter Roger Cox won enkele jaren geleden de inmiddels beroemde Klimaatzaak tegen de Nederlandse staat. Hij heeft ‘Revolutie met recht‘ geschreven.

Revolutie met recht is een boek voor wie durft. Het beeld dat in dit werk wordt geschetst, over de machtige wereld van de fossiele energie en haar ankers in de wereldeconomie, over klimaatverandering als een overweldigende niet te stuiten natuurkracht en over een wereldpolitiek die de touwtjes niet meer in handen heeft, is geen voer voor tere zielen. Elke vorm van geruststellende twijfel of ontkenning over deze thema’s, wordt met het lezen van dit boek voorgoed onmogelijk gemaakt. De lezer wordt langzaam door het boek in een wurggreep genomen om pas weer ademruimte te krijgen in het laatste hoofdstuk. Daar wordt duidelijk dat rechters het klimaat nog kunnen redden en de status quo in de energiewereld kunnen doorbreken.

E-book € 17,95 Bestellen
ISBN 978-94-92383-08-2


energietransitie

De energietransitie uitgelegd
Sanne de Boer
De Groene waterlelie – 2020

Eindelijk is er een boek waarin de basiskennis over de energietransitie op een rijtje staat. Sanne de Boer schreef ‘De energietransitie uitgelegd’. De eerste druk is al uitverkocht. “De energietransitie is een hot onderwerp. Het is goed dat veel mensen ermee bezig zijn. Maar er zitten ook veel onduidelijkheden en onwaarheden in de discussie.”

Waarom heb je ‘De energietransitie uitgelegd’ geschreven?
“Ik merkte dat er behoefte is aan basisinformatie over de energietransitie. Zelfs binnen Stedin weten lang niet alle collega’s het verschil tussen kW en kWh bijvoorbeeld. Dat kun je van communicatie-mensen of juristen ook niet verwachten. Ook hogescholen hadden behoefte aan een boek over de Nederlandse energietransitie. En in de media ontstaat soms miscommunicatie, bijvoorbeeld door verschillende uitleg van de term energieneutraal. Veel mensen hebben een mening over de energietransitie, maar vaak is die mening gebaseerd op een beperkte hoeveelheid informatie. Ze roepen bijvoorbeeld dat biomassa slecht is. Maar waarom weten ze dan niet. Of ze zeggen juist dat het zonder biomassa niet lukt, maar weten dan ook niet welke eigenschappen van biomassa moeilijk te missen zijn. Ik heb energiewetenschap gestudeerd en werk dagelijks aan de transitie. Ik heb op persoonlijke titel dit boek met neutrale uitleg geschreven in de hoop dat het bijdraagt aan heldere discussies over de keuzes waar we voor staan.”

EAN: 9789083083018 € 19,95

Wie via tien of meer boeken bestelt, krijgt vijf procent korting.