voor wijkbewoners
Tuintjes

Volksbelang

Ten oosten van de Prins Bernhardstraat, tussen de Waldeck Pyrmontsingel en de Fort Kijk in de Potstraat, ligt de voormalige kleine wijk Volksbelang (Groesbeeksedwarsweg, Singendonck-, Van Lyden- en Vonckstraat. De 137 woningen zijn in 1895 gebouwd dankzij de Stichting Volksbelang, die is opgericht door welgestelde notabelen, ‘voor de verbetering van de huisvesting van de arbeidende klasse en van verdere minvermogenden’.

Van Lyndenstr
Kopwoing

Kopwoningen

De woningen zijn inmiddels in bezit van woningcorporatie Standvast Wonen. In 2006 besloot men tot een grondige renovatie, waarbij alleen de voorgevels bleven staan. Stichting Volksbelang 1895 financierde mee, met name voor het behoud van de monumentale waarde en authentieke karakter van de wijk. Door deze investering konden de vijf kopwoningen herbouwd worden en bleef deze cultuurhistorie voor Nijmegen behouden.

Kunst Volksbelang
Kopwoningen
gevelsteen
Gevelsteen Singendonckstr 33
Volksbelang bord
ter herinnering aan Stichting Volksbelang

Op de Waldeck Pyrmontsingel ligt er voor de voormalige arbeiderswoningen een groenstrook met een aantal volkstuintjes. Er tegen over staat het voormalige pand van Peeman Dranken, ook bekend van de vroegere Peeman-keetjes in de stad. Er is een speciale website over de keetjes.

Waldeck Pyrmont singel
Peeman
Peeman
Kopgevel pand Peeman drankenhandel
Voormalige Peemankeet
Voorheen een Peeman-keet, nu nog vaak zo genoemd

De buurt wordt aan de oost-kant begrensd door de Groesbeeksedwarsweg, die loopt tussen de Groesbeekseweg (net buiten Altrade) en de Daalseweg.

Daalseweg
Doorkijkje vanaf de Daalseweg in de Beijenstraat (links) en de Groesbeeksedwarsweg (rechts)
Volksbelang
‘Volksbelang’- huisjes aan de Groesbeeksedwarsweg

tableau
Prachtig tableau hoekpand Fort Kijk in de Pot en Groesbeeksedwarsweg
Studentenpand
Inmiddels een studentenhuis waar in feb 2019 een flinke brand heeft gewoed.

Schoenenfabriek

De Groesbeeksedwarsweg was vroeger een straat vol winkels, zoals je in dit verhaal kunt lezen. Maar naast deze bedrijvigheid heeft de Groesbeekseweg een belangrijke rol gespeeld voor het bedrijfsleven in Altrade. Dat was ook te danken aan de N.V. Schoenfabriek Wellen en Co. Nijmegen, die van 1929 tot 1982 op nummer 185 was gevestigd. Na de Nimco (zat in de Coöp op de Tooropstraat) en de Robinson (St. Stephanusstraat/Groesbeekseweg later Verzetsstrijdersbuurt) was dit de derde schoenfabriek, die in Nijmegen Oost van de grond kwam. Dit waren de grootste, maar Nijmegen kende in de jaren vanaf de Eerste Wereldoorlog wel 60 schoenenfabrieken. 2018 is uitgeroepen tot het jaar van de geschiedenis van de schoenenindustrie van Nijmegen en omgeving.

Pand Wellen
Schoenfabriek Wellen en Co in 1980
studentenhuis
Nu is het kamerverhuur

Als we Groesbeeksedwarsweg verder af gaan richting Groesbeekseweg zien we het gezellige pleintje met de horeca. Op de hoek met de Van Heutzstraat zat vroeger groenteboer Jos van Dijk, nu is het ook een horeca-tentje.

Groenteboer
Voorheen de Primeurs van groenteboer Jos v Dijk
Groesb dw weg hoek
Nu Bar Pasta

Cubanita

Copyright

Als je interesse hebt in teksten of afbeeldingen van deze website

neem dan even contact op via .