voor wijkbewoners
Schildersbuurt

Schildersbuurt

De Schildersbuurt bestaat uit woningbouw uit de jaren ’30 in redelijk gesloten bouwblokken met voortuinen en tuinmuurtjes in oorspronkelijke tuinstadstructuur met eenduidige wegprofielen. In het deel ten oosten van de Heydenrijckstraat liggen de straten met de woonerven. De woonerven uit de jaren ’70 in de Schildersbuurt zijn in historisch perspectief bijzonder voor Nederland. De bebouwing bestaat overwegend uit 2 lagen met kap. De wijk heeft een groen karakter door grote straatbomen, plantbakken en voortuinen. De wijk kent een groot parkeerprobleem. De totale Schildersbuurt ligt tussen de Van Nispenstraat, Daalseweg, Van ’t Santstraat, Dommer van Poldersveldtweg en Berg en Dalseweg, en bestaat uit de straten Frans Halsstraat, Hobbemastraat, Jozef Israëlstraat, van Langeveldstraat, Mesdagstraat, Paulus Potterstraat, Rembrandtstraat, Ruisdaelstraat, Tooropstraat, en Vermeerstraat. Alles ten zuiden van de Tooropstraat ligt feitelijk in Hengstdal.

Rembrandtstr
Woonerf

Over het algemeen zijn bewoners erg tevreden over het wonen in deze buurt, al kent de buurt wel wat problemen rondom parkeeroverlast. De Schildersbuurt doet zijn naam eer aan met de jaarlijkse Open Atelierdagen, reeds 16 keer georganiseerd. Men kan dan een kijkje nemen in de ateliers van beeldend kunstenaars in de buurt en ook is er werk te koop. In de Mozartbuurt is ook een Buurtvereniging actief.

Appartementengebouw
Appartementengebouw in andere stijl aan de Rembrandtstraat
Schildersbuurt

Een groot deel van de straten is al in de jaren ’70 opgegraven. Uit de opgravingsdocumentatie uit die jaren blijkt dat in groot deel van de Schildersbuurt het archeologische bodemarchief zeer rijk en nog goed bewaard is. In de Romeinse tijd was ter plaatse van de Mesdagstraat, op steenworp afstand van het legerkamp op de Hunnerberg, een amfitheater met plaats voor minstens 10.000 toeschouwers. Dit was het enige amfitheater op Nederlands grondgebied, wat het een unieke vondst maakt. In het wegdek kan men nog de contouren van het amfitheater terug zien in het patroon van de straatbakstenen.

Amfitheater

Er is een wandeling samengesteld door het Romeinse verleden in Nijmegen-Oost. Denk daarbij niet aan opgravingslocaties of halve ruïnes in het straatbeeld. Je loopt door de woonwijk(en met her en der een infopaneel zoals hierboven afgebeeld. In Hengstdal vind je nog een nagemaakte keizerzuil. “Het Tijdpad is niet alleen een leuke wandeling als je in de Romeinen bent geïnteresseerd, maar zeker ook als je gewoon een uurtje door de stad wil banjeren.” aldus Cultuurbunker.nl. Je kunt de routebeschrijving van Het Tijdpad kopen bij Museum Het Valkhof en het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de Mariënburgkapel, voor € 2,-.

Copyright

Als je interesse hebt in teksten of afbeeldingen van deze website

neem dan even contact op via .