voor wijkbewoners
Lutherse kerk

Prins Hendrikstraat en Daalseweg

De Bijleveldsingel behoort niet tot Altrade. De wijk begint aan de noord – oost kant officieel pas bij de Prins Hendrikstraat. Het eerst gebouw (‘PH7’) is een rijksmonument, de Openbare School N0.2 voor U.L.O. gebouwd in 1905-1906. Er zitten nu kleine bedrijven in. Op de linkergevel staat het tegeltableau met de blauwe letters in Art Nouveau-stijl op een lichtgele achtergrond. Ze worden omgeven door witte tulpen en stengels met bladeren.

Rijksmonument
Rijksmonument Openbare School No.2 voor U.L.O.
tableau in gevel
Het tegeltableau

Op de hoek van de Prins Hendrikstraat en de Jacob Canisstraat ligt de Lutherse Kerk Zuid Nederland:

Lutherse kerk
Lutherse Kerk
Kerk 1970
De kerk in 1970, links en rechts is een deel van de kleuterschool te zien

Achter de kerk lag de voormalige bewaarschool c.q. kleuterschool. In 1986 is de school gesloopt en zijn er op de vrijgekomen plek en de speelplaats woningen gebouwd. In 1957 werd de oude Lutherse kerk onderaan de Grotestraat gesloopt. De kansel uit 1671 en het oudste Nijmeegse orgel uit 1726-1758 uit deze kerk zijn bewaard gebleven en zijn verhuisd naar de kerk uit 1890 aan de Prins Hendrikstraat. In 1929 kreeg de kerk het torentje, daarin kwamen de luidklokken te hangen die ook afkomstig zijn uit de kerk aan de Grotestraat. Recycling avant la lettre!

Als we verder de Jacob Canistraat ingaan, zien we naast nummer 44 een doorgang naar het terrein erachter. Daar lag vroeger de Protestants Christelijke Lagere school van 1938 tot 1944. In 1974 is het voormalige schoolgebouw afgebrand, het binnenplein is niet meer herbouwd.

Poort naar de school 1940
Poort en doorgang naar de lagere school in 1940
Poort 2004
Dezelfde poort in 2004 (foto door Jan Botma)
bibliotheekje
Bibliotheekje in Jacob Canisstraat
SSH&
Studentenhuisvesting van de SSH&

Verder zuidwaarts ligt parallel aan de Jacob Canisstraat de Van Den Havestraat. Met woningen gebouwd in 1910, boven- en benedenwoningen met her en der een winkelpand. Het is een hechte buurt, waar de mensen over het algemeen erg tevreden over zijn. Lees hier een bericht uit 2006, op de website Nijmegen-Oost, over de renovatie en de bouwplannen richting Roothaanstraat (achter de Maria Geboorte kerk).

van den havestr
vd have

We gaan zuidwaarts verder, naar de Dominicanenstraat. We zien vooraan een donker wooncomplex met grote raampartijen. Aan de overkant ligt de buurt (achter de Maria Geboortekerk aan de Berg en Dalseweg) met de geelkleurige gevels op de bovenste verdiepingen.

Dominicanenstr
Gele gevels

Verderop in de Dominicanenstraat ligt de Vrouwenschool. De Vrouwenschool is een woon/werkpand voor vrouwen, gevestigd in het voormalige Dominicanessenklooster. In 2019 bestond de Vrouwenschool 40 jaar, ze zitten dan 25 jaar in het pand aan de Dominicanenstraat. Lees meer over de geschiedenis van de Vrouwenschool op de website van Wijkcomité-Oost.

Vrouwenschool
De Vrouwenschool
Post
Voormalig kantoorgebouw van Kion, nu een SSHN pand.

Weer verder zuidwaarts liggen nog een aantal straten ten oosten van de Daalseweg, het noorden van de schildersbuurt. Aan de Van Nispenstraat staan enkele kleurige panden.

v Nispen
Van Nispenstraat

Ook zien we in de Van Nispenstraat de karakteristieke houten trappen, ook in de Groesbeeksedwarsweg kunnen we deze zien.

v nispenstr
Van Nispenstraat
Groesbeeksedwarsweg
Groesbeeksedwarsweg

Copyright

Als je interesse hebt in teksten of afbeeldingen van deze website

neem dan even contact op via .