voor wijkbewoners
Daalseweg

Daalseweg en Tooropstraat

De Prins Hendrikstraat (tussen Bijleveldsingel en Jacob Canisstraat) behoort tot Altrade. In het verlengde daarvan ligt de Daalseweg. Deze straatlijn is een van de ‘radialen’ in Altrade in de ruimtelijke structuur in Nijmegen-Oost, met in het verlengde daarvan de ook nog in Altrade vallende Tooropstraat. Kenmerkend voor de Daalseweg zijn de vele horeca en de winkels. Ook Nederlands drukste AH winkel ligt aan de Daalseweg. Bij de grote reconstructie van enkele jaren terug is het wegdek rood geasfalteerd, hetgeen betekent dat auto’s te gast zijn en hun snelheid moeten aanpassen. Neem voor uw eigen veiligheid dat laatste overigens met een korreltje zout, want auto’s rijden er net zo hard als voorheen tenzij ze hun snelheid wel moeten matigen doordat er fietsers rijden. Kijk dus uit met oversteken.

Daalseweg
AH
Winkels
Hoek Heydenrijckstr

Aan de Daalseweg ligt sinds 1957 (!) één van de bekendste bruine kroegen van Nijmegen: ’t Haantje. Lees hier het gesprek met de legendarische uitbater Joop Puin op wijkwebsite Nijmegen-Oost. Hij vertelt ook over de kleine buurtjes, de arbeiderswoninkjes, die eerst aan de Daalseweg lagen. Met betrekking tot de overgang van heftige straten, zoals de Beijensstraat waar de politie regelmatig moest ingrijpen, naar Nijmegen-Oost als crème-de-la-crème buurt: “niet te betalen” en “er zitten veel yuppen”.

't Haantje
’t Haantje
Bij Ons
Beij Ons

Begin Daalseweg
Daalseweg

Ten oosten van de Daalseweg ligt de Daalsehof, met het wijkcentrum. Vanaf de Daalsehof heb je ook een doorkijkje naar de achterzijde van de Maria Geboorte Kerk aan de Berg en Dalseweg.

Wijkcentrum Daalsehof
Wijkcentrum Daalseweg
Achterzijde Maria Geboorte Kerk
Doorkijkje naar Maria Geboorte Kerk

Zuidwaarts ga je via de rotonde de Tooropstraat in.

Midden 2020 zijn op het terrein achter de Tooropstraat, Dommer van Poldersveldtweg, Rembrandstraat en Frans Halsstraat 31 huurappartementen door Woningcorporatie Woonwaarts opgeleverd. Het gaat om sociale huurwoningen voor een mix aan mensen. De huurappartementen zijn gasloos én energieneutraal. Het gebouw zelf wekt al veel energie, overal is Triple glas geplaatst, er is een centrale lucht-warmtepomp, er liggen zonnepanelen en zonnecollectoren op het dak en er is een warmteterugwin (wtw) systeem dat warmte haalt uit af te voeren ventilatielucht.

Klinkklaar
Eetcafé Klinkklaar
Chinees
Steeds minder in het straatbeeld

Nimco Schoenfabriek

Aan de westkant van de Tooropstraat zit nu een grote supermarkt, in het gebouw waar vroeger de Nimco Schoenfabriek stond. In Nijmegen bestond tot rond 1980 een levendige schoenenindustrie, zoals we ook gezien hebben op de Groesbeeksedwarsweg met schoenenfabriek Wellen en Co.

Nimco
Nimco schoenfabriek 1971
Coop
Supermarkt Coöp 2021

Copyright

Als je interesse hebt in teksten of afbeeldingen van deze website

neem dan even contact op via .