voor wijkbewoners
gft afval

Gft-afval

Gft staat voor Groente Fruit en Tuinafval. Ook keukenafval, zoals etensresten mogen bij het gft-­afval. Koffiepads niet maar koffiefilters met koffiedik weer wel. Keukenafval komt nog vaak niet in het gft-afval terecht. Dat is zonde. Hoe meer gft-­afval, hoe beter! 

gft

Als je wilt weten wat er allemaal wel en wat niet bij het gft-afval mag, kun je deze pagina op de Dar-website raadplegen. Er is nu een heldere GFT-wijzer samengesteld door Milieu Centraal en de GFT-branche.

Sommige dingen kun je niet vinden in de lijst bij de Dar. Bijvoorbeeld theezakjes. Theezakjes zijn soms helemaal van plastic gemaakt, in de meeste is kunststof verwerkt. Soms zijn ze verlijmd en is de lijm niet geschikt voor de gft-bak. De Afvalscheidingswijzer van Milieucentraal geeft raad:

“Gooi koffiepads en theezakjes niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), maar bij het restafval. In het filterpapier van koffiepads en de meeste theezakjes is kunststof verwerkt. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak.”

sticker gft-bak
Wat mag wel en wat mag niet in de GFT-bak

As mag niet bij gft

As van houtstook in de houtkachel of open haard (ook barbecue) mag niet bij het gft-afval! As verstoort het composteerproces, het kan geen verbinding meer aangaan met zuurstof. Ook kunnen asresten nog schadelijke stoffen bevatten.

Wil je gft-afval scheiden, maar heb je geen plaats voor een gft-container? Dan kun je gebruik maken van de gft-verzamelcontainer op straat. Neem hiervoor contact op met Dar. Je kunt er dan een handig emmertje bij krijgen om jouw gtf-afval in te bewaren voordat je het naar de verzamelcontainer brengt.

Hou de bak fris

De gft-container of het emmertje kan behoorlijk stinken. Het wordt afgeraden om biologisch afbreekbare containerzakken te gebruiken, het zijn feitelijk plastic zakken. Het duurt veel langer voordat de biologisch afbreekbare zakken vergist en gecomposteerd worden. Hierdoor komt een deel van de zak (nog) niet gecomposteerd in de compost terecht. Dit zorgt voor minder goede compost. Gebruik je graag een biologisch afbreekbaar zakje in je gft-bakje binnen? Gooi het zakje zelf dan bij het restafval weg. Je kunt stank of maden in je gft-bak voorkomen, door vlees- of visresten eerst in een stuk krant of keukenpapier te wikkelen.

Leg een pagina van een oude krant of een laagje stro onderin de gft-bak om aankoeken van afvalresten te voorkomen; het voorkomt ook vastvriezen in de winter. Zorg ervoor dat je min mogelijk vochtig afval in de bak gooit, dit voorkomt broei en stank. Laat vochtige etensresten eerst in het gootsteenbakje uitlekken. Laat gemaaid gras eerst een dagje drogen voordat je het in de gft-bak kiepert. Gooi anders een handjevol zaagsel in de bak, dit absorbeert vocht en geurtjes. Zorg dat de bak leeg is, als je langdurig afwezig bent zoals tijdens een vakantie.

De gft-bak schoonmaken

Maak de bak regelmatig schoon na het legen. Gebruik kokend water en een scheutje azijn of wat allesreiniger of groene zeep. Giet het vuile sop in een emmer, en leeg deze in de gootsteen binnen, niet buiten of op straat. De put op straat loopt vaak regelrecht naar het oppervlaktewater,
en schoonmaakmiddelen kunnen schadelijk zijn voor het waterleven. Dat is ook de reden waarom je de auto niet op straat moet wassen en het vuile water in de put laten lopen. Je kunt ook een bezem, schrobber of hogedrukreiniger gebruiken om de gft-bak goed schoon te krijgen. Laat de bak drogen, voordat je de bak weer gebruikt. Als je een bedrijf inschakelt om je gft-bak schoon te maken, controleer dan wat ze doen met het vuile water!

Wat gebeurt er met gft-afval?

Van gft-­afval wordt compost en groengas gemaakt. Burgers uit Nijmegen kunnen één keer per jaar een zak compost bij de Dar afhalen, voor gebruik in de tuin of bij de planten op je balkon. In de regio rijden veel bussen op groengas.

Filmpje van de Dar over Gft-afval

Links

Dar over gft-afval

Afvalscheidingswijzer Milieu Centraal met (bijna) alle antwoorden op vragen over afvalscheiden. Er is een goede zoekfunctie aanwezig, dus je kunt direct een antwoord vinden in welke bak iets moet.

Een heldere GFT-wijzer voor iedereen De GFT-branche heeft nu samen met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een nieuwe wel/niet-wijzer opgesteld voor gft. Volgens de sector zijn sommige lijsten bij gemeenten achterhaald.

Kwaliteit ingezameld GFT holt achteruit

Copyright

Als je interesse hebt in teksten of afbeeldingen van deze website

neem dan even contact op via .