voor wijkbewoners
vlinders

Vlindervriendelijke tuin

De Vlinderstichting bundelt de deskundigheid in Nederland en Europa over vlinders en libellen. Deze stichting maakt zich voor het behoud en herstel van vlinders en libellen in Nederland en Europa. Maatregelen om vlinders en libellen te beschermen zijn hard nodig. Veel bedreigde vlinder- en libellensoorten in kleine leefgebiedjes balanceren op de rand van uitsterven. De Vlinderstichting doet onderzoek en geeft adviezen over beleid en beheer, zodat de leefomstandigheden van vlinders en libellen verbeteren. Hierdoor worden overlevingskansen van vlinders en libellen vergroot en bedreigde soorten beschermd.

Vlindervriendelijke tuin

De vlinderstichting geeft allerlei tips hoe je je tuin vlindervriendelijk kunt maken. Ze hebben een leuk boekje uitgegeven: “Tuinieren voor vlinders”. In dit boekje wordt uitgelegd wat je kunt doen om vlinders naar je tuin te lokken. Wat hebben ze nodig? Wat eten vlinders eigenlijk? Wat voor planten moet ik neerzetten? Op al deze vragen krijg je antwoord. Je kunt dit boekje gratis aanvragen bij de Vlinderstichting.

Op deze pagina vind je een opsomming van vlinderplanten, inclusief de top 5 van de Vlinderstichting.

Vlinder

Herkenningskaart vlinders

Een vlinder in je tuin, maar je weet niet welke? De herkenningskaart van de Vlinderstichting helpt je daarbij! Zo zie je het verschil tussen de kleine vos en de distelvlinder, en leer je de koolwitjes uit elkaar te houden. Leuk en leerzaam! Je kunt de kaart hier bestellen.

Herkenningskaart
Herkenningskaart Vlinderstichting

Je kunt deze kaart ook zelf downloaden en printen.

Vlindertelliing

De laatste tuinvlindertelling is gehouden van zaterdag 3 tot en met zondag 25 juli 2021. Je kunt hier de resultaten bekijken.

Links

De lucht vult zich ongekend snel met vlinders, maar dat betekent niet dat het goed met ze gaat – De Volkskrant 22 juli 2021

Zoek je vlindervriendelijke planten? Neem dan eens een kijkje op Planten van Hier, een ecologische kwekerij op Hatertseweg 7a te Malden (inrit Kiemkracht 64). De kwekerij is van de Stichting NL Bloeit!

8 acties om insecten te helpen – Vogelbescherming

Meer weten over vlinders? Neem eens een kijkje bij De Vlinderstichting. Je vind er veel materiaal en lespakketten voor het onderwijs (ook leuk voor thuis!), informatie over vlinders en ook veel tips voor het maken van je profielwerkstuk!

Copyright

Als je interesse hebt in teksten of afbeeldingen van deze website

neem dan even contact op via .