Op 13 november 2024, in de week van de Energie 4Daagse, werd door Duurzaam Altrade een informatiemiddag georganiseerd over het ‘Verduurzamen van je woning in Altrade’. Op de informatiebijeenkomst waren zo’n 40 mensen aanwezig.
De informatiebijeenkomst was een nieuwe start voor Duurzaam Altrade, omdat er nu middels de gemeentelijke Warmtevisie 2024 eindelijk duidelijkheid is gekomen of de gemeente nog wat gaat doen aan een collectieve oplossing in onze wijk. Dat is dus niet het geval. Voor Altrade (en voor nog diverse andere wijken in Nijmegen) geeft de gemeente de boodschap af, dat je het voor de verduurzaming van je woning moet doen met de individuele oplossing van een hybride warmtepomp. Een volledig elektrische warmtepomp (all-electric) is ook niet mogelijk, want dat kan het elektriciteitsnetwerk in de wijk niet aan. De eerste presentatie ging in op de betekenis van de geactualiseerde Warmtevisie 2024 voor Altrade.


Het elektriciteitsnet in Altrade wordt momenteel verzwaard. Om te weten of je een volledig elektrische warmtepomp kunt (laten) installeren, kun je via de pagina Verzwaring elektriciteitsnet Altrade – Duurzaam Altrade controleren of dit al mogelijk is op je adres. Via de Stroomnet-checker kun je controleren hoe het ervoor staat op je adres, wil je weten wat je mogelijkheden zijn (bv. een all-electric warmtepomp) gebruik dan de Keuzehulp.
Doel van de informatiebijeenkomst was vooral om bewoners in Altrade te informeren. Allereerst over hoe je begint met verduurzamen: wat kun je doen om in kaart te brengen hoe het erbij staat met je huis. In dat kader hebben we aandacht besteed aan de blowerdoortest en de warmtescan, of ook wel met een duur woord thermografische scan met een warmtebeeldcamera genoemd (het prijskaartje is dan ook vaak hoger).
Opmerking: wil je zelf een blowerdoortest of een warmtescan laten uitvoeren, ga dan naar de desbetreffende pagina.
Overstappen op inductiekoken en waterzijdig inregelen van je cv zijn stappen die je kunt zetten, om een begin te maken.
Jan van de Veerdonk gaf kort een aantal handreikingen, hij doet dat zelf regelmatig op zijn gratis informatieavonden in de Thiemeloods. Zo geeft hij op 17 maart 2025 zijn 28e (!) informatieavond. Zie hier voor een uitgebreid verslag van zo’n informatieavond: verslag informatie-avond isoleren en energiebesparen 11 november in het kort.
Op de informatiebijeenkomst was het een ‘must’ om aandacht te besteden aan (hybride) warmtepompen, gezien het feit dat de gemeente hier op inzet voor het grootste deel van de wijken. Deze wijken kunnen niet aangesloten worden op de warmtenetten, die via de ARN worden uitgerold. Meer informatie over de (hybride) warmtepomp: (Hybride) Warmtepomp – Duurzaam Altrade, op deze pagina kun je ook de presentatie van Oswald van den Aakster van Duurzaam Hees inzien of downloaden.
Als laatste kwam het regionaal energieloket aan bod, je kunt daar als bewoner terecht voor diverse zaken.
Positief maar vol programma
Evaluerend: veel positieve reacties gehad, wel met terechte kritiek dat het een wat vol programma was. Het programma was te ambitieus, zeker omdat iedereen erg gedreven was over het onderwerp. En er kwamen veel vragen van de aanwezigen, iets wat we ook graag wilden maar daar hadden we meer tijd voor moeten inruimen.
Positief was dat het een succesvolle samenwerking was met de deskundige vrijwilligers van andere wijkinitiatieven. Het is een ambitie van uitwisseling die ook tot uiting komt in het Steunpunt Energietransitie waar wij als Duurzaam Altrade in mee participeren.