Op de Energiekennisbank kun je meer informatie vinden over de warmtepomp:
- Warmte – Energiekennisbank (hieronder diverse items over warmte en ook de warmtepomp
- Warmtepomp – Energiekennisbank
- Techniek van een warmtepomp – Energiekennisbank
- Inverter techniek warmtepomp – Energiekennisbank
- Buitenunit warmtepomp – Energiekennisbank
- Rendement warmtepomp: COP, SCOP – Energiekennisbank
- Rekenen met energie-rendement – Energiekennisbank
Op 13 november 2024 vond de informatiemiddag ‘Verduurzamen van je woning in Altrade‘ plaats. Oswald van den Aakster, van Duurzaam Hees, hield tijdens de bijeenkomst een presentatie over de (hybride) warmtepomp. Deze presentatie is hieronder in te zien / te downloaden.
Vooraf nog even de volgende opmerkingen: o.a. over de gebruikte afkortingen. Op dia 4 komt ‘zgark’ voorbij: daarmee wordt bedoeld ‘zo goed als redelijkerwijs kan’.
En vooraf nog wat uitleg over de COP en sCOP: de Coëfficent of Performance is een term waarmee het rendement van (o.a.) een warmtepomp wordt aangeduid. COP is de verhouding tussen de hoeveelheid (elektrische) energie die een apparaat ingaat en de hoeveelheid (thermische) energie die er mee geproduceerd wordt. In feite is het een efficiëntie of rendements getal. Bij sCOP tellen de seizoensinvloeden mee (vandaar de ‘s’ van seasonal ervoor). De sCOP is de gemiddelde COP over een heel jaar. Stel een apparaat (voorbeeld warmtepomp) gebruikt 1 kWh aan elektrische energie, en maakt daarmee 4 kWhth aan warmte dan is de COP 4/1 = 4 [-], of anders geschreven 400%. Een waterkoker (elektrische oven, inductiekookplaat, etc.) heeft een rendement van ca 95%, oftewel een COP van 0.95, we noemen dit voor het gemak een COP 1 apparaat. Hoe lager de buitentemperatuur, hoe lager (minder efficiënt) de COP. Daarom moet ook de sCOP worden genomen als rekenwaarde bij het bepalen van het rendement van een warmtepomp.