voor wijkbewoners
Duurzaamheidscafé

Duurzaamheidscafé 2021 #4: Citizen Science: met je neus in het fijnstof

Het Duurzaamheidscafé van donderdag 11 november (19.30-21.00 uur) in LUX Nijmegen, in samenwerking met InScience, gaat over Citizen Science en het meten van luchtkwaliteit. Hoe kunnen burgers meehelpen om de luchtkwaliteit te meten? Van eigen meetkastjes bouwen tot het zetten van een sensor op je fiets.

Schone lucht inademen is belangrijk – maar waarom eigenlijk? Hoogleraar luchtkwaliteit Maarten Krol (Wageningen University and Research) legt uit hoe dat precies zit. Henk Nijhuis, senior beleidsadviseur luchtkwaliteit bij de gemeente Nijmegen, vertelt vanuit zijn ervaring en expertise in de stad wat er zoal gebeurt.

Assistent-professor planologie Linda Carton (Radboud Universiteit) zette het Smart Emission Project (deel 2) op om de luchtkwaliteit van Nijmegen in kaart te brengen met burgers. Zij werkte onder andere samen met burgerinitiatief Lentse Luchten, en gaat in gesprek de voorzitter daarvan, Ton Ammerlaan (HAN University of Applied Sciences).

Citizen science hoeft niet ingewikkeld te zijn. Onderdeel van het café is een demo van de meetkastjes in Lent en een DIY om aan de slag te gaan met het meten van de lucht in je eigen wijk.

Tussendoor is er een film.

Het Duurzaamheidscafé Nijmegen maakt dit keer onderdeel uit van het InScience Film Festival (10-14 november). Thema is ‘Lust for Life’. Het Duurzaamheidscafé en InScience zetten deze avond samen op.

Locatie: LUX Nijmegen, Mariënburg 38 – 39
Datum: donderdag 11 november 2021
Tijd: 19.30 – 21.00 uur

Kosten: € 3,50 Klik hier voor tickets.


Het vorige Duurzaamheidscafé over circulaire economie kun je hier terugkijken.


Kijk voor meer informatie over het meten van luchtkwaliteit en over fijnstof op deze pagina’s op onze website:

Meten luchtkwaliteit

Fijnstof

Normen voor luchtkwaliteit